Ofrivillig ensamhet är ett stort och ökande samhällsproblem. Gabriela Arvidsson, socialchef på Örkelljunga kommun, berättar att det är ett särskilt stort problem för de äldre – och Örkelljunga har en åldrande befolkning. Det är ett problem som inte kan lagstiftas bort så istället måste varje kommun fundera på hur de kan arbeta med de verktyg de har till sitt förfogande.

I Örkelljunga kom man kom fram till att närradion var det bästa sättet att nå ut till äldre och 22 september klockan 14:30 var det premiär för Radiovänner, direkt från sammanträdessalen i kommunhuset.

Programmet varvar intervjuer, reportage, porträtt och nyheter med musik, evenemangstips och andra inslag till ett avslappnat och gemytligt program i samtalston med stor vikt på lyssnarkontakt. Lyssnare kan nämligen både ringa in under sändning, tala in på telefonsvararen i veckan eller komma med egna tips på vad de vill höra i programmet. Peter och Maggan leder sedan tidigare Radio Halmstads Radiokakan med ett liknande format och har med sig mycket inspiration därifrån.

Målet med programmet är att nå ut och involvera invånare i sändningen. Lyssnarna ska ges möjlighet att ringa in eller besöka studion för att delta i diskussioner. Musiken anpassas för olika generationer, och flera gäster med lokal anknytning kommer att delta i programmet.

– Genom radioprogrammet hoppas vi kunna bli ett sällskap och informationskälla som är lättillgängligt för många invånare, säger Gabriela Arvidsson.

För att kunna genomföra den här satsningen sökte kommunen statligt bidrag – ett tips som alla närradioföreningar kan framföra till sin kommun. Socialstyrelsen har även öppnat för ideella organisationer att söka bidrag för verksamheter med syfte att motverka ofrivillig ensamhet. Ansökningen för 2024 är öppen 1 november till 14 december 2023, men först måste ett ombud för föreningen registreras vilket bör göras i senast i oktober.